Дървени къщи за кукли

  1. 171.90 лв.
  2. 394.90 лв.

Артикули 1-20 от 20

Дървени къщи за кукли

Какво представляват къщичките за кукли и защо са толкова важни за децата?

Къщите за кукли са неизменно място в света на игрите на децата от стотици години, но е разумно да се предположи, че много преди това децата са разигравали познати сцени от живота си, използвайки реквизит в малък размер на дете. Археолозите са открили фигури, подобни на играчки, датиращи от праисторията. Очевидно това е първичен порив.

Защо тези миниатюрни копия на нашите домове и други познати места са станали толкова основен елемент в играта на нашите деца? Защо спалня или кухненска маса толкова очарова и ангажира малките деца? И дали традиционната къща за кукли все още има място в съвременния свят, където нашите семейства и начин на живот се променят толкова бързо?

Простото обяснение е, че къщичките за кукли – независимо от техния стил или конфигурация – предлагат на децата възможност да изследват и разиграват ситуации и преживявания от реалния живот по безопасен и незначителен начин. Това не означава само трудни или стресиращи ситуации (например мъмрещ родител или страшно куче, което щракне по петите на пощальона), но също така и вълнуващи или желани събития (сватби, рождени дни, Коледа) и най-често ежедневни ситуации (приготвяне на чай, поставяне на децата в леглото, гледане на телевизия до огъня.) Казано по-просто, децата използват къщи за кукли, за да репетират за реалния живот, за да разберат света, в който живеят, канализирайки много основен човешки инстинкт за учене и в крайна сметка, за оцеляване .

Както при всички играчки, има къщички за кукли и има къщи за кукли. Много от тези, които се предлагат днес, са станали силно свързани с пола към момичетата, до степен, че момчетата се оказват изключени или незаинтересовани от играта на куклен дом. И все пак като се има предвид пространството и насърчението да се изследват къщите за кукли, те могат да бъдат също толкова възнаграждаващи, ангажиращи и важни за момчетата.

В това ръководство ще разгледаме многото различни видове къщи за кукли, които са налични и ще разгледаме предимствата на играта с къщички за кукли за момчета и момичета и как най-добре да осигурим приобщаващ подход. Ще разгледаме и някои от различните видове мебели за куклени къщи и видовете фигури и семейства, които работят най-добре в къщата за кукли. И накрая ще разгледаме начините, по които можете да разширите и развиете играта на къщата за кукли на вашето дете в продължение на много години.

Предимствата на играта с къща за кукли


Има много ползи от играта с къщичка за кукли за деца, от развитието на фини двигателни умения и идеи за класификация и материали, до израстване на социални умения и емоционална интелигентност. Къщата за кукли също може да бъде една от най-издръжливите и следователно рентабилни играчки, които ще купите, и не е случайно, че много от тях се предават през поколенията. Ако имате достатъчно късмет да сте получили „наследство“, можете да инвестирате в нови мебели и фигури, за да актуализирате къщата. Тук очертаваме някои от ползите за развитието на играта с къщичка за кукли.

  • Социални умения

Къщата за кукли е една от малкото играчки, в които две деца могат да седят едно до друго и да играят едно до друго, а не срещуположно или в някаква групова формация. Ако това е голяма къща, пред тях също ще има достатъчно, за да споделят, без твърде много да се налага спор за това кой може да си играе с дивана и кой получава леглото. По този начин децата могат да се научат да играят съвместно и да осъзнават поведението на своите връстници по забавен и прост начин. Освен това е чудесен начин идеите и историите да се развиват без натиска на потенциално критичен поглед върху тях. Ако някога сте забелязали как изглежда, че разговорите процъфтяват в колата, това са същите принципи; разговорът и обменът на идеи са свободни да се развиват. 

  • Емоционална интелигентност

Разиграването на историите и сцените, които срещат в ежедневието, позволява на децата да разберат семейството, в което живеят, и света около тях. Дори ако „семейството“ в къщата на куклите е  от мишки или зайчета, децата могат да изследват герои и личности чрез своите игрови фигури и драмите, които се развиват между тях. В играта с къща за кукли децата могат да вплетат обикновени елементи от ежедневния живот във фантастичен разказ, който могат да контролират. Големите теми и мощните мисли и чувства могат да бъдат по-лесно обработени в мащаба на къщата за кукли, придавайки на този вид игра терапевтично предимство. Освен това позволява на децата да разберат динамиката на властта в семейството си: кой е отговорен, какви са последствията от лошото поведение. Това също е шанс за децата да преживеят, че са възрастните и разказват за лошо държащи се деца.

  • Пространствено съзнание

Без възрастни или семейни правила, които да спазват, децата са свободни да създават своя собствена бъркотия или ред. Подреждането на мебелите, да се уверите, че леглото не може да слиза по стълбите или че диванът не се вписва в банята, също е начин за разбиране на обема и относителните позиции на обектите в пространството. Само защото можете да притиснете хладилника в процепа зад кухненската маса, не го прави използваем, ако няма място за отваряне на вратата.

  • Класификация

Разбирането къде отиват мебелите е форма на сортиране. Децата научават, че има много начини за класифициране и къщата за кукли е идеалният полигон за техните експерименти. Всички деца ли трябва да бъдат поставени в една стая, а възрастните в другата? В кухнята или в трапезарията държим чиниите? Няма правилен отговор. Важното е просто да знаем, че имаме нужда от критерии, по които да сортираме.

  • Правене на естетически избор

Децата научават от нас, че дизайнът е важен и имат вродено разбиране за красотата и визуалната хармония. Особено ако изберете мебели, които са по-детайлни и реалистични, в къщата за кукли има много текстури и материали, които отразяват тези деца, които се срещат в реалния живот. 

  • Насърчава отворена игра с въображение

Има само един начин да завършите пъзел и след като го завършите, няма много стимул да го правите отново. Къщата за кукли, от друга страна, е играчка с напълно отворен край . Няма правила и играта може да поеме всяка посока, която избере. Това е намалена версия на въображение или ролева игра, която, тъй като се съдържа в четирите стени на къщата за кукли, може да бъде оставена и връщана отново и отново много пъти. Докато детето ви е долу и закусва, то може да мисли за начини, по които да възпроизведе това хранене, след като се върнат в къщата на куклата по-късно.

  • Фини двигателни умения

Фините двигателни умения са ключова част от участието в къщата за кукли. Поставянето на мебели в желаните позиции, поставянето на фигури по правилния начин и придвижването им през пространствата в къщата изисква деликатност, сила и прецизност в ръцете и захвата. Ако къщата има движещи се части като предна част, която се отваря, и екстри за закрепване, като огради и градински порти, грубите двигателни умения влизат в игра, както и координацията между ръцете и очите.

Как да изберем къща за кукли: различните видове

С толкова много различни видове къщи за кукли е трудно да изберете. Която и къща за кукли да изберете, ви препоръчваме такава, която има възможности за преместване на фигури от едно място в друго. Дори обикновена къща с една стая може да работи, ако имате входна врата, през която могат да преминават кукли.

Освен че вижда как фигурите се движат из къщата, къщата за кукли дава възможност на децата да гледат на нещата от различна гледна точка; отвън навътре и на повече от една стая наведнъж. Могат да видят цялата история наведнъж – бебето в кошарата в спалнята, майката в градината, братчето, което краде сладки от кухненския шкаф. Те могат да видят татко да влиза в кухнята от хола, за да хване нищо неподозиращия син, докато взима сладкишите. Това е един вид интерактивна картина, която те могат да контролират. Тук очертаваме различните стилове, за да ви помогнем да решите коя къща за кукли е най-подходяща за вашето дете.

  • Малка и преносима  дървена къщичка за кукли

Ще откриете много съвременни къщи за кукли, които са опростени и съкратени в стила си с малко или никакви украси или боядисани цветове, които могат да придадат пол на играчката. Този тип модерна къща за кукли дава на вашето дете максимален простор за въображение; може да бъде дом един ден, болница или натоварен универсален магазин на следващия. И ако това е преносима къща за кукли, вероятно ще има по-малък отпечатък от повечето, което означава, че може да дойде с вас по време на вашите пътувания или да се премести лесно в различни стаи в дома ви.

  • Традиционна дървена къща за кукли

Традиционната дървена къща за кукли отразява типичен семеен дом, тъй като има отделни стаи и обикновено повече от един етаж. (Стълбите често са любима функция и децата обичат да движат фигурите си нагоре и надолу.) Обикновено има някакъв цвят или боя върху екстериора, който предполага традиционни характеристики като тухли и первази на прозорци, рамка на врати и порти. Мебелите, ако са включени, отразяват съвременния дом и разполагат с модерни елементи като разтегателен диван в свободната стая и телевизор в хола, познати джаджи като чайници и микровълнови печки в кухнята.

  • Голяма дървена къща за кукли

Голямата дървена къща за кукли обикновено има усещане с богато украсен стил отвън и три или може би четири нива, където се развива семейният живот. Въпреки че величествената резиденция вероятно не е позната територия за повечето от нас, тя осигурява отличен фон за фантазия и разказване на истории. И ако вашата собствена среда е скромна, този тип къщи за кукли предлага пряката противоположност: вселена, изцяло под тяхна команда, независимо дали това означава просто да имате батут в градината или по-диви фантазии като домашен любимец лъв в кухнята. Това също означава много стълби и децата обичат да движат фигурите си нагоре и надолу през различните нива, позволявайки на децата наистина да се потопят в традиционните ежедневни дела на семейния живот, като поставяне на децата да спят на горния етаж или провеждане на чаено парти в трапезарията.

Разгледайте и изберете

Тук споменахме само някои от многото ни интересни дървени къщи за кукли, така че, моля, насладете се на спокойно разглеждане на всички наши подбрани къщи за кукли. Ние предлагаме един чудесен вариант за занимание вкъщи, за вас остава само да изберете и да поръчате. Стремим се, да осигурим вашето удобство, като ви даваме възможност да поръчате онлайн всичко от което имате нужда, за развитието и забавлението на малките принцеси.